Kaasboerderij De Deelen

Het boerenleven moet je Deelen!

Melken | Astronaut

Slimme melkrobot

Melken. Dat is wat we doen, elke dag. De Lely Astronaut, ons automatische melksysteem, klaart die klus op de meest slimme en betrouwbare manier! Voorheen molken we in de melkstal, met de hand. Onze koeien stonden elke ochtend en vooravond in de rij. Nu zijn we niet meer gebonden aan vaste melktijden. En de koeien ook niet, ze mogen nu zelf het tijdstip bepalen!

Elke melkbeurt een feestje

Onze koeien vinden het een feest om gemolken te worden. Niet in de laatste plaats vanwege de lekkere brokjes die voor hen klaarliggen in de voerbak. Elke koe heeft een zendertje om de nek. Hiermee wordt van elke afzonderlijke koe bepaald of er gemolken kan worden. Gemiddeld is dit drie keer per dag.

Wanneer de melkrobot bepaalt dat het voor die koe tijd is om gemolken te worden, verschijnt er een speciale ‘arm’ onder de koe. Hierdoor blijft de koe rustig, terwijl ze van de brokjes geniet. Speciale borstels verwijderen vuil en mest: het melken kan beginnen!

Altijd op de hoogte

Uit de melk halen we veel informatie. De melk vertelt namelijk hoe gezond de koe is. De computer laat precies zien hoe het met de melk (en dus met de koe) gesteld is. Zo zien we bijvoorbeeld hoeveel vetten en eiwitten er in de melk zitten, maar ook hoeveel liter melk elke koe geeft.

Melk die niet geschikt is, wordt apart opgeslagen. Want natuurlijk is alleen de beste en lekkerste melk goed genoeg voor onze kazen! Meer weten? Je kunt gewoon meekijken tijdens het melken!

Excursies

Beleef onze boerderij tijdens een uitgebreide excursie

BeleefBoerderij​

Van koeien tot robots, je vindt het in onze stallen

Onze kazen

Voor iedereen die van kaas houdt, is onze boerderijkaas het lekkerst

Winkel

De lekkerste landproducten, je vindt ze bij ons

Over ons

Wij zijn Sietse en Hendrika. Samen met onze kinderen Bauke en Sytske wonen wij op boerderij ‘De Deelen’. Sietse zorgt voor de boerderij en Hendrika houdt zich elke dag bezig met onze kazen. Je vindt ons tussen de dorpen Aldeboarn en Tijnje, in het hart van Friesland.

Bijzonder is dat onze boerderij grenst aan een uniek natuurgebied: De Deelen. En dat al sinds 1976. Over het leven op onze duurzame boerderij valt heel veel te vertellen. En dat doen we dan ook graag. Kom langs, want wij vinden dat je het prachtige boerenleven moet Deelen!

3mfy4sdxun3n44w6p9jmknmkq3gg666adsgzpkadkp4qsmjqpj9awpibioqs8533ruyq5gm62z67fhpvny4gmj7tkinp9h69jxw